Je trainingsschema wijzigen: waarom dat een goed idee is

krachttraining en trainingsschema

Je trainingsschema wijzigen:
waarom is dat een goed idee

 Eigenlijk is het niet alleen belangrijk maar ook nodig om eens in de zoveel tijd je trainingsschema om te gooien. Een simpele reden is dan ook dat als je altijd hetzelfde doet, krijg je hetzelfde resultaat. Want hoe kan je dan blijven groeien en ontwikkelen als je niks veranderd?

Daag je lichaam uit

Sommige mensen gaan zo nu en dan naar een sportschool en ‘doen maar wat’. Op zich is daar niets mis mee, maar als je echt werk wilt maken van je training, gewicht wilt verliezen of je spieren wilt trainen, dan is het beter om gebruik te maken van een trainingsschema.

Sommige mensen hebben dat schema in hun hoofd zitten, anderen schrijven het op papier. Ze gebruiken bepaalde apparaten, hanteren bepaalde gewichten en houden zich bijvoorbeeld aan een aantal sets en een aantal herhalingen. Maar het probleem is: als je dat weken achter elkaar doet en je nooit je routine doorbreekt, is dat mogelijk slecht voor je training! Een vast schema dat nooit verandert, is statisch en doet op een gegeven moment weinig meer voor je gezondheid. En dat geldt net zo goed voor mannen als voor vrouwen.

Waarom een trainingsschema?
Allereerst gaat het niet alleen vervelen om steeds hetzelfde kunstje uit te halen, maar je lichaam heeft ook uitdagingen nodig. Eigenlijk kun je het beste je schema iedere 6-8 weken aanpassen, maar dit is geen keiharde regel, het verschilt per persoon. Soms boekt je lichaam vooruitgang door wat langer hetzelfde te doen. Luister goed naar wat je lichaam zegt.

Het belangrijkste is dat je de basis kent. Als je vaak van work-out wisselt, kan het problemen opleveren omdat je dan weer een nieuwe routine moet aanleren. Als je dan zwaarder gaat trainen, het gewicht verhoogt (om spiermassa op te bouwen en sterker te worden) kan dit voor problemen zorgen omdat je de oefening nooit goed hebt aangeleerd. Hou dat in gedachten: zorg er eerst voor dat je in de basis goed bezig bent, voordat je gaat wisselen van schema.

Waarom wisselen van schema zo goed is

 

1. Je lichaam raakt gewend en dus lui met steeds dezelfde training
Wanneer je lange tijd achter elkaar dezelfde workout uitvoert, weet je lichaam steeds beter wat er komen gaat. Het word voorspelbaar en je raakt gewend. Resultaat: minder spierpijn, maar ook minder spiergroei. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen resultaat meer boekt, maar je lichaam prikkelen en uitdagen kan je gewoon verder brengen in dezelfde tijd.

2. Uitdaging mist
Ook voor jou zelf is het belangrijk nieuwe uitdagingen aan te gaan om de gang naar de sportschool leuk te houden. Switch de boel even lekker op en doe wat leuke nieuwe oefeningen. Blijf jezelf op allerlei manieren uitdagen en zo blijft het leuk. Je kunt ook gewoon bestaande oefeningen die je al doet een keer omdraaien. Doe je bijvoorbeeld altijd bench press met dumbbells? Pak dan nu eens een tijdje de stang. Zelfs minimale veranderingen kunnen voor merkbaar beter resultaat zorgen.

3. Je spieren ‘schokken’
Zoals gezegd, het is gezond om om de 6-8 weken je schema om te gooien. Je hebt de eerste paar dagen enorm veel spierpijn, wat je lichaam schrikt ervan. Wat gebeurt er nou? Maar door die schok kunnen je spieren daarna weer beter spiermassa opbouwen. Je spieren zijn niet ‘intelligent’ in de zin dat ze niet weten welke oefening je uitvoert, maar ze voelen de spanning. De spanning verhogen, of wijzigen door meer gewicht te liften, geeft nieuwe prikkels waardoor je op andere manieren kunt groeien.

fitheid Online begeleiding krachttraining

Wat kan je nog meer aanpassen?

– Volgorde van oefeningen

– Aantal sets

– Aantal reps of herhalingen

– De rustperiode tussen de herhalingen en sets

Je lichaam is uniek

Wat nou als je met je huidige trainingsschema geen resultaten boekt? Dan is het toch wel heel fijn om even wat nieuws te proberen. Wellicht dat je lichaam hierdoor een boost krijgt en zo kan je ontdekken wat voor jou het beste werkt. Geen één lichaam is hetzelfde.

Het kan moeilijk zijn om voor jezelf en je lichaam te bepalen wat goed is. Voor echt serieus aan de slag gaan kan het verstandig zijn een personal trainer in de arm te nemen. Die kan een schema maken dat is afgestemd op jouw lichaam, en ook steeds nieuwe varianten en schema’s maken die je verder helpen op weg naar je doelen.

fitness-spierballen Online begeleiding krachttraining
success with move with ketty & Co

1- Set your goals!

Maak je doelen bespreekbaar! Vertel ons wat je graag wilt, waarmee we je kunnen helpen en we ontwerpen een stappenplan gebaseerd op je behoeftes.

studeren en ondernemer worden met Move with Ketty & Co

2- Work on it!

We zetten graag, samen met jou, de eerste stappen naar het verwezenlijken van jouw doelen en dromen.

moodboard met Move with Ketty & Co

3- Take your time!

We nemen rustig de tijd om je te leren hoe jij, op de lange termijn, voor jezelf kan blijven zorgen voor blijvende resultaten.

vrijheid en genieten met Move with Ketty & Co

4- Enjoy the results!

Binnenkort kunnen we samen met de andere leden je successen vieren. Want samen staan we sterker!

Heb je al de MWKC Online Academie ontdekt?

Share this Post

Leave a Comment