sportcoach

Het is niet voor niks dat vrijwel alle professionele atleten een sportcoach hebben.

Als je wilt beginnen met fitness of je gewicht wilt verliezen, kan jij het alleen proberen. Maar je kunt dus ook beslissen om het serieus aan te pakken met een goede sportcoach. En gelijk de profijt ervan benutten! Sportcoaches hebben als enig doel hun coachee te helpen het beste uit zijn activiteiten te halen. Ze bieden je als buitenstaander overzicht, kwaliteit, inzicht, efficiëntie en zorgen er ook nog voor dat je doorzet wanneer je denkt dat je niet meer kan!

Misschien herken je deze situatie. Je hebt je voorgenomen om te gaan sporten en meer te gaan bewegen omdat je voelt dat je fitter moet worden of je vindt jezelf te zwaar en wilt afvallen. Uiteindelijk begin je vol goede moed aan een sporttraject en beslist te gaan hardlopen of schrijf je je vastberaden in bij de sportschool in januari. Maar als je eenmaal bezig bent, wordt het opeens lastiger dan je dacht om vol te houden. Je weet niet hoe je gemotiveerd kunt blijven om door te gaan. 

Misschien heb je besloten tweemaal in de week naar de fitness te gaan, een beetje gewichtheffen, een mooi sixpack kweken… maar hoe doe je dat? Welke apparaten heb je nodig, welke spieren wil je trainen, wat is het tempo, welk gewicht, wat wordt je streefdoel, wat is realistisch? Allemaal vragen die verdraaid lastig zijn om zelf te beantwoorden. Wat duidelijk is, is dat regelmatig naar de sportschool gaan, zit er nog niet in of je laat je iets te makkelijk tegenhouden door het slechte weer om hard te gaan lopen. En binnen no time is je voornemen om aan jezelf te werken, verdwijnen. Terwijl je lichaam het nog steeds nodig heeft en je de beslissing nam voor een reden.

Als je deze situatie herkent, kan ik je alvast zeggen dat er een oplossing is en die is wel heel simpel. Iedereen weet het wel maar op het moment dat het moet gebeuren, is het gelijk iets moeilijker.

Een sportcoach kan dit allemaal voor je doen! Hij of zij maakt graag een persoonlijk actieplan op maat. En met een sportcoach van Move with Ketty & Co kunnen we je verzekeren dat je resultaat gaat boeken.

Wat is een sportcoach precies?

Een sportcoach kan een fitness trainer of personal trainer zijn. Dat is in ieder geval iemand die gespecialiseerd is in het adviseren en begeleiden van mensen op het gebied van sport. Zijn doel is om je te trainen en je tot goede prestaties proberen te brengen. Maar hij biedt je eigenlijk meer. Want hij houdt zich niet alleen maar bezig met fysieke training, maar is ook een begeleider van sportactiviteiten op zowel geestelijk als emotioneel niveau.

Een goede coach zegt bijvoorbeeld niet ‘Dat moet je zo niet doen!’ maar ‘Het werkt beter wanneer je… probeer maar!’. Hij motiveert, inspireert je om resultaten te boeken en richt zich op het behalen van je doelen. Een coach is dus geen leermeester, maar iemand die vanuit zijn eigen kunde, kennis en ervaring adviezen en belangrijke informatie over je bewegingstechniek deelt. Daarna is het aan jou, de sporter, om in actie te komen en ervoor te gaan. Maar dat is lang niet alles.

En wat doet een sportcoach dan?

Een sportcoach gebruikt doorgaans de volgende methodes:

 • Informeren
 • Doelen stellen
 • Motiveren
 • Begeleiden

Informeren

De coach zal de sporter alle informatie geven die deze nodig heeft om:

 • Te beginnen met veilig bewegen / sporten
 • De bewegingen / sporten op een verantwoorde wijze uit te voeren
 • Door te gaan met bewegen / sporten
 • Een gezondere levensstijl aan te leren

Doelen stellen

De sporter en de coach stellen in overleg een haalbaar doel vast voor de sporter. Dit doel zal de leidraad zijn voor de begeleiding. Doelen kunnen zeer uiteenlopend en persoonlijk van aard zijn, bijvoorbeeld:

 • Afvallen
 • Aankomen in spiermassa
 • Verbeteren van conditie
 • Prestaties optimaliseren
 • Gewoon lekker bewegen
 • Fitter worden of voelen
 • Revalidatie of herstel (rugklachten, bekkeninstabiliteit, kniepijn,…)

Motiveren

Een zeer belangrijk onderdeel dat eigenlijk aan de basis ligt van alle soorten ‘coaching‘ is om de klant te motiveren. Bij sporters gaat het om het motiveren om een gezondere, sportieve levensstijl aan te nemen. Voor veel mensen is het sporten zelf niet het eerste struikelblok, maar ermee BEGINNEN en DOORZETTEN.

Deze mensen hebben dus een soort duw in de rug nodig om de eerste stappen te maken en de volgende stappen te blijven maken. Eenmaal bezig, is het vaak een uitdaging om door te gaan.

In de praktijk begint men meestal samen met vrienden te sporten. Maar wanneer iemand wegvalt door bijvoorbeeld een blessure betekent dit vaak dat de ander er ook mee stopt. Uit solidariteit, maar vaak ook omdat er eindelijk een excuus is om op te geven.

Een coach voorkomt dit proces door de sporters aan te blijven sporen de trainingen vol te houden. De coach geeft de sporter ook de nodige feedback om met de training bezig te kunnen blijven.

Sommige mensen kiezen ervoor om een coach voor langere tijd in dienst te houden. Anderen willen enkel een tijdelijk traject, een goede start, om van daaruit alleen verder te gaan. Het is meestal afhankelijk van de doelen die je aan jezelf hebt gesteld en waar jullie samen mee aan de slag gaan.

Begeleiden

Welke vormen van begeleiding kun je verwachten van een sportcoach?

 • Begeleiden van een volledige training in een sportcentrum (oefeningen uitleggen, helpen bij de uitvoering, etc.)
 • Opstellen van trainingsschema’s die de sporter als leidraad gebruikt tijdens zijn trainingen
 • Geven van voedingsadviezen, bijvoorbeeld het samenstellen van een weekmenu op basis van de voorkeuren van de sporter
 • Meegaan om sportkleding aan te schaffen 
 • Verwijzen wanneer hij het nodig acht

Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat alle aandacht van de coach gericht is op de sporter en zijn doelen. Dit om hem te helpen zo snel en zo gezond mogelijk zijn of haar gestelde trainingsdoel te bereiken.

Met een persoonlijke begeleiding van een sportcoach kan je een personal training of een duo training aangaan. Twee sporters is dan het maximale aantal dat ‘individueel’ begeleid kan worden op een goed niveau.

Bestaat de groep uit 3 of meer personen, dan spreek je eigenlijk niet meer van personal coaching maar een ‘small group training‘.

Voordelen van Small Group Training

Niet iedereen is fan van een persoonlijke sportcoach. Een 1-op-1 begeleiding kan zeer intensief en intimiderend zijn voor sommige mensen. Ook kan het zijn dat de persoon gewoon beter presteert  met groepsgenoten die dezelfde doelen nastreven dan met alleen een coach die hem / haar aanspoort of begeleidt. Voor zulke doeleinden is een small group training een mooie uitkomst.

In een small group training train je samen met anderen, voor minder budget, maar met dezelfde professionele begeleiding als bij een individuele personal training. Meestal is het goedkoper dan een individuele trainer, omdat er meer mensen zijn om de financiële last te dragen.

Een small group bestaat doorgaans uit maximaal 6-7 personen om de kwaliteit van de training te waarborgen en resultaten sneller te boeken. Trainen in gezelschap is gezelliger en je maakt samen plezier.

Door deze beperkte omvang is persoonlijke begeleiding en aandacht in de training bevorderd. En het samen sporten, werkt vaak extra motiverend en uitdagend. Daarnaast creëert het saamhorigheid en zorgt het ervoor dat er een binding ontstaat tussen de deelnemers. Ze willen tenslotte hetzelfde bereiken, maken dezelfde training en uitdagingen mee, komen vaak uit dezelfde omgeving. En het belangrijkste, ze streven meestal naar eenzelfde doel: sporten als oplossing op hun persoonlijke behoefte.

Daarnaast wordt een small group gezien als een persoonlijke, afwisselende en motiverende trainingsmethode. Het komt meestal tot stand vanuit een vriendengroep, maar soms sluiten mensen zich ook aan bij een bestaande small group die eerder is opgericht. De tijd wordt bepaald in overleg met de groep. Een small group trainingssessie duurt doorgaans 45 tot 55 min en de workouts zijn speciaal afgestemd op kleine groepjes (max 7 pers.).

De trainingen kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden en zijn voornamelijk gericht op conditie verbeteren en functioneel trainen. Cardio-, krachttraining, High intensity training, lichaamshouding, flexibiliteit, stabiliteit, coördinatie, calisthenics zijn allemaal activiteiten die plaats kunnen vinden tijdens een small group training. Maar er zijn er nog meer. Want alle spiergroepen horen aan bod te komen.

Bij Move with Ketty & Co vinden we het belangrijk dat deelnemers ingedeeld worden afhankelijk van hun lichaamsbeheersing, niveau en behoeften. Daarom vindt er altijd eerst een gratis Kennismakingsgesprek dat we Intake gesprek noemen. Tijdens deze kennismaking willen we graag weten wat je behoeften zijn zodat je ingedeeld wordt in een groep dat bij jouw niveau en verwachtingen past.

We kunnen je meerdere mogelijkheden aanbieden, afhankelijk van de dag en tijd dat je wilt trainen. Of anders creëren we graag een extra small groep met andere deelnemers die ook graag op die tijd willen sporten. 

Ben je enthousiast geworden en wil je werken aan je fitheid met Move with Ketty & Co?

Wij hebben een personal trainer die KLAAR staat om je te helpen.

success with move with ketty & Co

1- Set your goals!

Maak je doelen bespreekbaar! Vertel ons wat je graag wilt, waarmee we je kunnen helpen en we ontwerpen een stappenplan gebaseerd op je behoeftes.

studeren en ondernemer worden met Move with Ketty & Co

2- Work on it!

We zetten graag, samen met jou, de eerste stappen naar het verwezenlijken van jouw doelen en dromen.

moodboard met Move with Ketty & Co

3- Take your time!

We nemen rustig de tijd om je te leren hoe jij, op de lange termijn, voor jezelf kan blijven zorgen voor blijvende resultaten.

vrijheid en genieten met Move with Ketty & Co

4- Enjoy the results!

Binnenkort kunnen we samen met de andere leden je successen vieren. Want samen staan we sterker!

Heb je al de MWKC Online Academie ontdekt?

Share this Post

Leave a Comment