Coaching nodig? Tips om een coach te kiezen

Coach bij Move with Ketty and co

Coaching nodig? 3 tips om een coach te kiezen die bij jou past

Je loopt al een tijdje met het idee om coaching voor jezelf te regelen maar weet niet hoe je een keuze kan maken tussen alle coaches die op de markt zijn. Belangrijk op dit punt is dat je een coach vindt die weet naar jou te luisteren en niet beïnvloedt in jouw keuzes. We delen graag de volgende tips met jou zodat je alert blijft wanneer je op zoek gaat naar een coach. Want niet alles wat blinkt, is goud!

Wat is coaching?

Coaching is oplossingsgericht en gericht op de toekomst. Het brengt je tot actie. Bij MWKC-Lifecenter zien we Coaching als een van de belangrijkste stap in persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Coaching heeft als doel gedragsverandering en biedt ondersteuning bij bewustwording en levenskeuzes

Wie meer balans wilt in zijn leven, maakt dus een wijze keuze om een coach te bezoeken. De coach is iemand die naar jou luistert en die zorgt ervoor dat jouw eigen woorden genoeg in jou resoneren dat je vanzelf tot een beslissing komt. Want aan alle situaties waar het niet goed gaat, is iets te veranderen. De kunst is om de juiste aanpak te kiezen. Kiezen voor een coach kan je niet alleen een uitkomst bieden. Het kan er ook voor zorgen dat je er sterker uit komt. 

In onze blog ‘Wat heb ik aan een coach?’ vertellen we uitgebreid over wat het actieterrein van de coach is. De coaches van MWKC-Lifecenter Naarden geloven allemaal in een holistische aanpak en delen de missie van het Lifecenter. Ze hebben dus als doel dat je sterker in je schoenen staat, je je persoonlijke doelen bereikt en je de positieve aandacht en stuwende kracht krijgt die je nodig hebt om je behoeften te vervullen, inbegrepen de vijfde behoefte: persoonlijke ontwikkeling, zelfrealisatie en mentale groei.

De keuze voor je coach

Het mag duidelijk zijn, het actieterrein van een coach kan heel uitgebreid zijn. Je hebt bijvoorbeeld loopbaancoaching, burn-out coaching, rouw-coaching, relatiecoaching ; de varianten lijken eindeloos. Het gaat er uiteindelijk om dat de coach de juiste kennis heeft om je te helpen je probleem of datgene waar je mee worstelt aan te pakken. Een Lifecoach / lifestylecoach (levenstijl) heeft bijvoorbeeld in meerdere gebieden gestudeerd en biedt een goed startpunt voor ieder coachee.

Gespecialiseerde coaches zoals Personal trainersVoedingscoachesGewichtsconsulenten of Rouwverwerking coaches hebben ook vaak uitgebreide kennis opgedaan tijdens hun studie. Het komt ook vaak voor dat een coach zich heeft gespecialiseerd in datgene waar hij zelf ervaring mee heeft. Een gescheiden persoon zal eerder een Scheiding coach worden dan iemand die nog niet eens getrouwd is. 

Hoewel het niets zegt over de kwaliteit van de coaching, kan de discipline en het specialisme van de coach alvast een uitgangspunt zijn voor jou om te kiezen. Belangrijk is dat de coach je kan helpen omdat hij geen oordeel gaat vellen over je situatie, en zijn hele kunde en kennis gaat inzetten om je te helpen. Zo ook de coaches van het MWKC-LifecenterAls je een coach wilt kiezen, is het belangrijk dat je weet of de coach en zijn aanpak en coaching skills bij jou passen. Wanneer je in gesprek bent met de coach is het essentieel dat wat hij vraagt, zegt, en beweert resoneert bij jou. Waar kan je op letten?

Luister naar je coach

luisteren en coachHet is altijd handig om, voordat je een coach bezoekt, zijn naam te zoeken op Google. De coach heeft misschien een website, sociale media, of zelfs boeken of e-books geschreven. Door een beetje rond te lezen, kan je een bepaald gevoel gaan ervaren die je al een indicatie geven.

Dit gevoel is niet per sé doorslaggevend en zegt eigenlijk weinig over de coach zelf. Want iemand die geïnvesteerd heeft in een goed geoliede marketingstrategie, een prachtige sales funnel heeft opgezet of een bedrijf heeft ingezet om zijn sociale media te beheren, is niet per definitie een goede coach. Het is gewoon iemand die heeft geïnvesteerd in zijn onderneming.

Maar aan een gevoel doe je weinig. Zelfs als je probeert het aan te passen, blijft het knagen. En soms krijg je ook nog de bevestiging. Dus belangrijk is om goed te luisteren naar de coach. Wat is het verhaal dat hij vertelt. Waar staat hij voor? Wat belooft hij? Of wat belooft hij juist niet?

Geloof niet alles wat je leest

Thomas de apostel, uit de bijbel, geloofde alleen in wat hij zag. Zolang de dag niet voorbij is, weet je niet hoe het gaat aflopen. Reviews lezen of naar je vrienden luisteren, is zeker interessant maar lang niet genoeg. Je bent je vrienden niet. En je bent ook niet de onbekende reviewers. Het beste wat je kan doen is een oordeel te vellen door het gesprek gewoon aan te gaan. Plan een kennismakingsgesprek met een of meerdere coaches en zie hoe het gesprek bij jou overkomt. Blijf alert op wat de coach je belooft en vooral op de volgende situaties:

  • Een coach die je zegt dat hij je probleem gaat oplossen of die een kant-en klare oplossing aanlevert. Want het doel van coaching is om je te helpen de oplossing in jezelf te vinden en niet om je zijn eigen oplossing aan te reiken.
  • Een coach die je zinnen afmaakt voordat je ze helemaal uitgesproken hebt. Dan worden je eigen gedachten teveel beïnvloed en ben je niet meer vrij.
  • Een coach die met jou mee gaat huilen. Je hebt je familie en vrienden daarvoor. Een coach moet zijn emoties onder controle hebben naar jou toe.
  • Een coach die in de rol stapt van een docent en je enigszins het gevoel geeft dat hij je de lees gaat lezen. Want dan ga je de coaching op den duur afstoten en als je dat niet doet, gaat je zelfvertrouwen er vanzelf onder lijden. 
  • Een coach die meer praat dan jou. Want een van de krachten van coaching is dat door te praten over je probleem, je je eigen stem hoort, je hersenen hun gang laat gaan waardoor je onderbewustzijn aangesproken en aangewakkerd wordt en je het antwoord op je coachvraag vooral ervaart als vanzelfsprekend en niet als een ‘Oh ja? Was dat het?’

Is een beroepsvereniging een garantie van kwaliteit?

Wat is een beroepsvereniging?

Voordat we deze vraag beantwoorden, is eigenlijk de eerste belangrijke vraag: wat is een beroepsvereniging?

Een beroepsvereniging is een stichting die afspraken heeft gemaakt met de overheid, zorgverzekeraars of officiële instanties om een vergunning te krijgen om als vereniging op te treden voor een specifiek beroep.  

Door deze afspraken kijken we naar beroepsverenigingen als een symbool van kwaliteit. Ook op internet wordt beweerd dat het een soort kwaliteitskeurmerk is. Maar laten we eerlijk zijn, de kwaliteit van een persoon kan niet zomaar bepaald worden. En het liefste niet op basis van geld. Belangrijk is om te begrijpen hoe het functioneert, om te kijken hoe een coach zich kan inschrijven bij een beroepsvereniging en wat de geschiedenis van de vereniging is.

Alle coaches die aangemeld zijn bij een beroepsvereniging voor coaches hebben (dure) studies gevolgd en willen je zodoende laten weten dat ze erbij horen. Daarvoor moeten ze jaarlijks een bijdrage betalen om ingeschreven te blijven die soms op kan lopen tot duizenden euro’s.

Deze coaches hebben er meestal 3-4 jaar over gedaan om coaches te worden. En om dat voor elkaar te krijgen, hebben ze hun studie moeten doen in bepaalde scholen. Want de beroepsvereniging heeft afspraken met scholen of onderwijsinstanties gemaakt over de inhoud van wat de coaches moeten leren.

Om eraan te voldoen, moet een school er dus veel moeite voor doen. Het resultaat daarvan is dat wanneer deze school haar vergunning krijgt, ze eigenlijk behoort tot de scholen die hun studies precies aan hebben gepast aan de voorwaarden van de beroepsvereniging en in veel gevallen een entree contributie hebben betaald om op de website aangemeld te worden. Deze contributies moeten ze meestal jaarlijks betalen om aangemeld te blijven. 

Samenvattend

  • De scholen die aangemeld zijn bij de beroepsvereniging krijgen een soort voorrecht en monopolistische positie ten opzichte van het beroep omdat ze aan de administratieve en financiële voorwaarden hebben voldaan.
  • En van dit voorrecht maken ze ruim gebruik door dure studies aan te bieden.
  • Geboren coaches – in hart en ziel – die de financiële middelen niet hebben, kunnen zich die scholen niet permitteren of kiezen voor studies die minder kostbaar zijn. Of ze schrijven zich uit van beroepsverenigingen.
  • Hetzelfde onderwijssysteem als met jeugdonderwijs (dat niet helemaal werkt in zijn huidige vorm en aan herziening toe is) wordt dan weer voortgezet met beroepen en creëert opnieuw situaties met een elite

In de wereld van Sport & Bewegen, is deze situatie al vaker ontstaan in andere landen:

In dit opzicht voelt de rol van de beroepsvereniging voor ons niet helemaal transparant. De financiële investering gedaan om die studies te behalen, hoeft geen goede indicator te zijn voor de kwaliteit van de coach. Gebruik daarom eerst je verstand. Ketty Lollia, oprichter en coördinator van het MWKC-Lifecenter heeft ervaring met beide voorbeelden en hoewel ze ingeschreven staat bij een beroepsvereniging deelt ze deze mening.

Daarom vind je bij het Lifecentrum ook coaches die niet aangesloten zijn bij een beroepsvereniging maar wel de kwaliteiten hebben van een heel goede coach.

success with move with ketty & Co

1- Set your goals!

Maak je doelen bespreekbaar! Vertel ons wat je graag wilt, waarmee we je kunnen helpen en we ontwerpen een stappenplan gebaseerd op je behoeftes.

studeren en ondernemer worden met Move with Ketty & Co

2- Work on it!

We zetten graag, samen met jou, de eerste stappen naar het verwezenlijken van jouw doelen en dromen.

moodboard met Move with Ketty & Co

3- Take your time!

We nemen rustig de tijd om je te leren hoe jij, op de lange termijn, voor jezelf kan blijven zorgen voor blijvende resultaten.

vrijheid en genieten met Move with Ketty & Co

4- Enjoy the results!

Binnenkort kunnen we samen met de andere leden je successen vieren. Want samen staan we sterker!

Heb je al de MWKC Online Academie ontdekt?

Share this Post

Leave a Comment