Wat heb ik aan een coach?

Coach bij Move with Ketty and co

Wat heb ik aan een coach?

Een persoonlijke coach hebben: het is de laatste jaren in opkomst. Je krijgt misschien zo langzamerhand het gevoel dat er overal coaches zijn voor alles. Misschien denk je dat je het niet nodig hebt of dat het je niets gaat opleveren. En als je dat blijft denken, krijg je vanzelf gelijk. Maar soms is het ook wel handig om te kijken naar de basis en te weten waarom je bepaalde keuzes maakt. In deze blog lees je wat een coach doet, niet doet en wat de voordelen of nadelen daarvan kunnen zijn.

Het actieterrein van de coach

Coach worden, het lijkt een functie in opkomst te worden tussen de zzp’ers! Het aantal coaches is de laatste jaren zo flink gestegen dat het soms kan lijken alsof er alleen maar coaches zijn. Maar net als wanneer er nieuwe winkels opengaan, nieuwe producten op de markt komen, en studenten de plaats overnemen van mensen die met pensioen gaan, zo komen er net zo veel nieuwe problemen bij de mensen. En net zo veel behoeften om een beter leven te leven. Of om beter te kunnen presteren, op diverse niveaus. 

Een moeder wil bijvoorbeeld een goede invloed zijn voor haar kinderen. Een medewerker wil goed werk leveren en er het liefst herkenning of waardering voor krijgen. Ook een politicus wil een goede speech geven met de nodige zelfverzekerde houding en zijn publiek bewegen. En wat dacht je van de docent die orde in zijn klas wil houden, en de studenten iets leren. Of van de chauffeur die wil wakker blijven achter zijn stuur en zijn werk goed doen. De ondernemer die wil dat zijn bedrijf goed loopt.

De bovengenoemde behoeften worden eigenlijk bijna door niemand zo duidelijk uitgesproken. Dit omdat we ons er niet altijd van bewust zijn dat we die behoeften hebben of dat waarderen. Maar als één van de bovengenoemde behoeften op de tocht komt te staan door omstandigheden, is de manier waarop de medewerker, moeder, chauffeur, politicus, docent, ondernemer ermee omgaat het belangrijkste. Soms zelf doorslaggevend. Want als het niet gaat zoals je wilt, heb je meestal maar weinig opties. Je probeert het op te lossen of geeft het op. Dat is het actieveld van de coach.

Wie heeft een coach nodig?

Eigenlijk is meer de vraag: wie heeft er geen coach nodig?

Net zoals topsporters een sportcoach hebben om de beste te kunnen worden, kun je ook een coach inhuren die je helpt om de beste versie van jezelf te kunnen worden. Want hoewel je geen topsporter bent, betekent dat niet dat je niks moois te brengen hebt in de wereld. Iets dat veel mensen kan inspireren. 

coach couseling advies

Net zoals politici als Barack Obama of Mark Rutte een politiek coach hebben om hun visies zo goed mogelijk over te brengen naar het publiek, en vertrouwen op te wekken bij de bevolking, kan jij ook een coach gebruiken die je gaat helpen zo sterk mogelijk in je schoenen te staan, zodat je durft te zijn wie je wilt zijn. Want hoewel je geen politicus bent; ook jij kan de beste versie van jezelf worden, je zelfvertrouwen opkrikken.

Misschien denk je dat je geen behoefte hebt om iets moois in de wereld te brengen, of anderen te inspireren. Of misschien denk je dat je al voldoende zelfvertrouwen hebt en je al bent wie je wil zijn. Misschien denk je dat je op je laatste dag zult terugkijken op je leven zonder spijt. Er zijn redenen genoeg om geen coach te willen. Je bent immers blij met wat je hebt. 

Maar dat is dus niet het enige wat een coach doet!

Hoe zit het met behoeften?

Ontdekken wie je wilt zijn, is slechts één onderdeel van waar een coach je mee kan helpen. Want wij mensen zijn veel complexer dan dat. We zijn immers allemaal uniek. De behoeften van persoon A zijn niet dezelfde behoeften als die van persoon B. Er kunnen natuurlijk altijd overeenkomsten zijn, maar in essentie zijn ze nooit dezelfde. 

Alleen hebben we vaak de neiging om als we het even niet weten, ons te keren naar een bekende, een familielid, een vriend, een vertrouwenspersoon. En wat er dan gebeurt, is dat deze persoon (onbewust) een bepaalde rol aanneemt. In de meeste gevallen reageert de persoon vanuit haar eigen perspectief en geeft ze je een mening, zegt ze wat ze daarvan denkt of wat ze zelf zou doen. Of ze zegt juist niks.

Al die gesprekken die ik interferentie noem, kunnen ervoor zorgen dat we beslissingen nemen die niet vanuit onszelf komen. Dat we ons laten beïnvloeden door wat we denken dat de menigte verwacht. Of dat we nog dieper wegzakken, omdat geen aangebrachte oplossing ons tevreden maakt.

Een interessante analyse van de behoeften die we als mens kunnen hebben, vind je in de piramide van Abraham Maslow (zie onderstaande afbeelding), een Amerikaans klinisch psycholoog. Hij heeft in 1943 de motivatie-theorie A theory of Human Motivation gepubliceerd, waarin hij de menselijke basisbehoeftes gerangschikt heeft.

De piramide van Maslow

 

Volgens Maslow hebben we 5 hiërarchische behoeften. Wanneer deze vervuld worden kunnen we ons gelukkig voelen. Een heel simpele manier om te controleren of dat zo is, is om je leven te toetsen aan deze piramide.

Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn – zoals ziekte – die je behoeftepatroon veranderen, maar in de basis zijn dit de belangrijkste. 

 1. Fysiologisch
 2. Veiligheid
 3. Sociale
 4. Waardering
 5. Persoonlijke ontwikkeling

De kunst van vallen

Misschien herken je de volgende situatie?

 1. Je ervaart een bepaalde onvrede ten opzichte van iemand of een situatie, maar je doet er niks aan. Je zou er graag iets aan willen veranderen maar je durft niet de stap te maken om je onvrede te stillen. Wat er gebeurt, is dat je steeds meer stress gaat ervaren wanneer je weer in de situatie terechtkomt, of de persoon tegenkomt. Deze stress kan gemakkelijk erger worden want jammer genoeg is er meestal niet slechts één situatie of één persoon die irritatie bij ons opwekt. Alleen, je weet bij voorbaat meestal niet wat de beste aanpak is voor jou.
 2. Stel je voor: iemand geeft je een compliment, maar je ervaart het als vervelend of je weet niet hoe je ermee om moet gaan. Je bent immers niet gewend om te horen dat je dingen goed doet en twijfelt vaker dan anders over wat je kan of moet doen.
   • Als je merkt dat het je diep van binnen een warm gevoel geeft, is het handig om te leren omgaan met complimentjes. Niet alleen zodat je ze leert te ontvangen en waarderen, maar ook dat je de persoon die je complimenteert laat weten dat je zijn mening waardeert. Want je hoort hem natuurlijk liever zeggen ‘Dank je wel’ dan ‘Nee, joh, iedereen kan het’. Zeker als je het zelf niet kan!
   • Ook als iemand je een compliment geeft dat je van binnen geen warm gevoel geeft, is het interessant om te ontdekken hoe het eigenlijk kan dat het jou niks doet en hoe je er wél iets uit kunt halen. Want er is een (onbewuste) reden voor, en er is een weg om dit te leren accepteren, waarderen, met trots te ontvangen en er beter van te worden. 
 3. Je merkt dat je het de laatste tijden op het werk niet meer naar je zin hebt of dat sommige van je collega’s je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen. Je begint serieus te overwegen om te gaan solliciteren bij een nieuw bedrijf. Maar het probleem is misschien niet eens het werk zelf of je collega’s. Jouw eigen demotivatie of irritatie kan een heel andere oorzaak hebben.  Omdat het zo dichtbij komt, omdat er gevoel in het spel is, kan je verkeerde keuzes maken die je probleem niet oplossen en zo kun je jaren later weer in dezelfde situatie belanden in een ander bedrijf.
 4. Als trotse moeder / vader voed je je kinderen zo goed mogelijk op. Je geeft al je liefde, ze groeien goed op, ze hebben niets te klagen maar toch merk je dat je niet meer zo lekker in je vel zit. Hoewel je graag een vrolijke moeder / vader wilt zijn kost het jou soms moeite en je zou graag willen dat het anders ging.
 5. De laatste tijden heb je financiële zorgen maar je durft er niet over te praten. Je bent er zo zeker van dat je beoordeeld gaat worden door je familie, je werkgever, je vrienden… dat je er simpelweg niet over praat. Maar je problemen bereiken een kritiek punt, en je weet niet meer hoe je uit de problemen kunt komen.

De kunst van het opstaan

Al deze situaties (en nog vele andere) zijn situaties waarbij een coach je kan helpen inzicht te krijgen en je te leren beter – of anders – ermee om te gaan. 

Wanneer je in zo’n situatie terechtkomt, is het de kunst om je niet te laten beïnvloeden en niet toe te laten dat je omgeving je de weg dicteert. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ook niks gebeurt. Want de situatie kan slechter worden en meer negatieve consequenties hebben. 

Wat je dan nodig hebt, is iemand die naar jou luistert en die zorgt ervoor dat jouw eigen woorden genoeg in jou resoneren dat je vanzelf tot een beslissing komt. Want aan alle situaties waar het niet goed gaat, is iets te veranderen. De kunst is om de juiste aanpak te kiezen. Kiezen voor een coach kan je niet alleen een uitkomst bieden. Het kan er ook voor zorgen dat je er sterker uit komt. 

Als je een coach wilt kiezen, is het belangrijk dat je weet of de coach en zijn aanpak bij jou passen. Wanneer je in gesprek bent met de coach moet wat hij vraagt, zegt, en beweert resoneren bij jou. Waar je op kan letten vertellen we in onze blog ‘Coaching nodig? Tips om je coach te kiezen!’

De coaches van MWKC-Lifecenter Naarden geloven allemaal in een holistische aanpak en delen de missie van het Lifecenter. Ze hebben dus allemaal als doel dat je sterker in je schoenen staat, je je persoonlijke doelen bereikt en je de positieve aandacht en stuwende kracht krijgt die je nodig hebt om je behoeften te vervullen, inbegrepen de vijfde behoefte: persoonlijke ontwikkeling, zelfrealisatie en mentale groei.

success with move with ketty & Co

1- Set your goals!

Maak je doelen bespreekbaar! Vertel ons wat je graag wilt, waarmee we je kunnen helpen en we ontwerpen een stappenplan gebaseerd op je behoeftes.

studeren en ondernemer worden met Move with Ketty & Co

2- Work on it!

We zetten graag, samen met jou, de eerste stappen naar het verwezenlijken van jouw doelen en dromen.

moodboard met Move with Ketty & Co

3- Take your time!

We nemen rustig de tijd om je te leren hoe jij, op de lange termijn, voor jezelf kan blijven zorgen voor blijvende resultaten.

vrijheid en genieten met Move with Ketty & Co

4- Enjoy the results!

Binnenkort kunnen we samen met de andere leden je successen vieren. Want samen staan we sterker!

Heb je al de MWKC Online Academie ontdekt?

Share this Post

Leave a Comment